صیغه ۹۹ ساله

1403/8/30 04:41

صیغه ۹۹ ساله

صیغه ۹۹ ساله

 

در شرع مقدس اسلام علاوه بر عقد و ازدواج دائم نوع دیگری از ازدواج هم به نام عقد موقت وجود دارد که همان طور که از اسمش پیداست برای مدت زمان مشخص و محدودی است . صيغه موقت به این معنی است که زن و مردی که با هم ازدواج موقت می کنند ، فقط تا زمانی که مدت عقد تمام نشده است ، با هم زن و شوهرند . بعد از تمام شدن مدت ديگر زن و شوهر نيستند ، مثلا اگر براي مدت ده روز ازدواج کرده باشند ، بعد از ده روز ديگر نسبت به هم محرم نيستند .

 

حال ممکن است این سوال برای افرادی که خواهان محرمیت با عقد موقت هستند پیش بیاید که منظور از صیغه 99 ساله چیست ؟ صیغه ۹۹ ساله چه شرایطی دارد ؟ صیغه 99 ساله چه حکمی دارد ؟

 مطابق ماده‌ 1075 قانون‌ مدني‌ ( نكاح‌ وقتي‌ منقطع‌ یا موقت است‌ كه‌ براي‌ مدت‌ معينی‌ بین زوجین واقع‌ ‌شده ‌باشد . ) ذکر مدت در هنگام خواندن صیغه عقد مو قت الزامی است چه این مدت برای چند ساعت باشد یا برای چندین سال باشد .

 

 ماده‌ 1076 قانون‌ مدني‌ در مورد مدت در عقد موقت یا صیغه بیان کرده است که ( مدت‌ نكاح‌ منقطع‌ بايد كاملا معين‌ شود ) . يعنيی بايد مدت‌ طوري‌ باشد كه‌ هيچ گونه‌ ابهامی‌ نداشته‌ باشد و آغاز زمان‌ و آخر زمان‌ ازدواج‌ موقت‌ كاملا معين‌ باشد حتي‌ اگر مدت‌ كم‌ باشد مانند يك‌ روز يا يك‌ ساعت‌ و يا مدت‌ ازدواج‌ موقت‌ طولانی‌ باشد مانند سی‌ و چهل‌ سال ‌.

 

 در قانون حرفی در مورد منع صیغه نود و نه ساله نیست و همانطور که از متن قانون پیدا است برای صحت این صیغه فقط باید مدت شروع و پایان آن کاملا برای طرفین معلوم باشد .

 

 چنانچه‌ در ازدواج‌ موقت‌ 99 ساله یا کلا (صيغه موقت)، مدت‌ ذكر شود اما اول‌ و آخر آن‌ معين‌ نشود مانند اين كه‌ مردی‌ زنی را به‌ عقد ازدواج‌ موقت‌ خود در بياورد به‌ مدت‌ نود و نه سال‌ اما معلوم‌ نكند كه‌ آغاز نود و نه سال‌ از چه‌ وقت‌ است ‌، ابتدای آن‌ از زمان‌ خواندن صیغه عقد محسوب‌ می ‌گردد ، زيرا اطلاق‌ عقد مقتضی این است كه‌ مدت‌ بلافاصله‌ پس از خواندن صیغه محرمیت شروع‌ شود .

 

شرایط و احکام قانونی صیغه 99 ساله

 

در مورد صیغه عقد موقت گفته شد که مطابق قانون مدنی ایران مدت در این نوع از عقد ازدواج باید معلوم و مشخص باشد و هنگام خواندن صیغه بیان شود . با توجه به برخی شباهت های نکاح دائم با صیغه نود و نه ساله باید گفت یک سری شرایط و احکام قانونی برای صیغه ۹۹ ساله وجود دارد که عبارت است از :

 

 در مورد صیغه 99 ساله عده ای معتقدند در صورتی که مدت این نوع نکاح از طول عمر انسان بیشتر باشد ازدواج به دائم تبدیل می شود . پس از شوهر ارث می برد و می تواند بابت نفقه معوقه دادخواست بدهد تا از ما ترک او پرداخت شود .

 در عقد موقت یا صیغه 99 ساله طرفین می توانند مدت عقد را تمدید کنند هم چنین مرد می تواند از ادامه آن صرف نظر کرده و یا به اصطلاح مدت باقی مانده را بذل کند و زوجیت را به پایان برساند یا طرفین می توانند پس از پایان مدت آن را به ازدواج دائم تبدیل کنند .

 در ازدواج موقت در هنگام انعقاد عقد باید مهر تعیین شود در غیر این صورت عقد باطل خواهد بود .

 در ازدواج موقت یا صیغه ۹۹ ساله حتی اگر نزدیکی بین زن و شوهر واقع نشود پرداخت کل مهریه بر مرد واجب است و اگر نزدیکی انجام نشود و هنوز مدتی از عقد نیز باقی مانده باشد و مرد آن را بذل کند یا ببخشد باید نصف مهریه را به زن پرداخت کند .

 در صیغه موقت زن و مرد می توانند خود صیغه عقد را بخوانند و مدت و مقدار مهریه را معین کنند .

 در نکاح موقت نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت مگر طرفین به آن توافق کنند و در صورت عدم پرداخت نفقه به زن تنها او می تواند از دادگاه الزام شوهر را به دادن نفقه در خواست کند .

 در ازدواج موقت یا همان صیغه حتی با شرط ضمن عقد نیز زن مستحق ارث شوهر نخواهد شد چه صیغه چند ساعته باشد چه 99 ساله ولی اگر فرزندی در این نوع عقد متولد شود از پدر و مادر مشروع خود ارث خواهد برد .

 در صیغه ازدواج موقت طلاق وجود ندارد انحلال نکاح موقت و روش های آن به این صورت است که نکاح موقت با اتمام مدت یا بخشش مدت از طرف مرد پایان می یابد مگر این که زن وکالت در بذل مدت داشته باشد که بتواند بذل کند .

 حضانت فرزند متولد شده در عقد موقت این چنین است که اگر پدر و مادر از یکدیگر جدا شوند حق سرپرستی تا 7 سالگی با مادر است و بعد ازآن با پدر است و پس از بلوغ فرزند خود تصمیم به این می گیرد که با کدام زندگی کند . اگر پس از 7 سالگی پدر حاضر به قبول حضانت فرزند نباشد مادر می تواند حضانت را قبول کند ولی پدر همچنان باید مخارج فرزند را بپردازد .

 

 مطابق قانون مدنی و همانطور که گفته شد زن و مرد می توانند خود صیغه عقد موقت را بخوانند و الزامی به ثبت آن در دفتر ازدواج و گرفتن صیغه نامه نیست اما در صیغه نود و نه ساله در صورت وجود بعضی شرایط ثبت صیغه الزامی می شود :

 

 در صورت باردار شدن زوجه .

 در صورت وجود توافقاتی در صیغه عقد موقت مابین طرفین یا این که عقد بر مبنای ثبت شدن واقع شده باشد باید ثبت شود .

 وجود شرط ضمن عقد مثل شرط انفاق به زن .

 در این موارد در صیغه 99 ساله یا کمتر از آن اگر عقد به ثبت رسیده باشد زن به راحتی برای مهریه یا اثبات نسب یا اثبات شرط انفاق می تواند از طریق دادگاه اقدام کند و ادعایش را به اثبات برساند .

 


نویسنده: کارشناس 2 موسسه عدل نوین دسته بندی: ازدواج تاریخ ثبت: 04:41 1403/8/30 358 نفر بازدید