عده طلاق رجعی

1403/9/8 05:47

عده طلاق رجعی

یکی از اقسام طلاق ، طلاق رجعی است که نقطه مقابل طلاق بائن است . طلاق رجعی که به معنای قائل شدن حق رجوع برای مرد در مدت عده است ، با طلاق بائن متفاوت است . چرا که مرد در طلاق بائن نمی تواند در طول مدت زمان عده به زن رجوع کند و با وی زندگی کند ؛ اما در مورد طلاق رجعی این امکان وجود خواهد داشت .

در قانون مدنی ، عده طلاق رجعی مورد پیش بینی قرار گرفته است . لذا در صورتی که زن یائسه نباشد و شوهر با زن نزدیکی کرده باشد ، زن موظف است تا زمان سپری شدن عده ، از ازدواج با مرد دیگر خودداری نماید . در این مقاله قصد داریم تا ابتدا طلاق رجعی را توضیح داده و در ادامه نیز عده طلاق رجعی و مدت زمان آن را مورد بررسی قرار دهیم .

طلاق رجعی چیست؟

بر اساس شرع و قانون مدنی ، اقسام طلاق عبارت است از طلاق رجعی و طلاق بائن . طلاق رجعی به معنای طلاقی است که زن پس از آن باید مدتی را منتظر بماند تا بتواند دوباره به زوجیت دیگری در آید . به این مدت زمان ، عده زن گفته می شود . بر اساس ماده 1148 قانون مدنی ، " در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است " . بر اساس این ماده برای اینکه طلاق ، از نوع رجعی باشد ، باید دو وصف را داشته باشد :

اولا ، زن باید بعد از طلاق عده نگه دارد و نمی تواند بلافاصله بعد از طلاق دوباره به ازدواج مرد دیگری درآید . ثانیا ، در زمان عده بتوان از طلاق رجوع کرد و به زندگی مشترک بازگشت . به همین دلیل ، در مواردی که برای زوجه عده وجود دارد ، اما باز هم محدودیتی برای رجوع وجود دارد و امکان رجوع برای شوهر پیش بینی نشده است، طلاق رجعی نخواهد بود ؛ بلکه طلاق از نوع بائن می باشد ؛ مانند طلاق خُلع که زن با بخشش مهریه ، حق طلاق از شوهر را به دست آورده است .

عده طلاق رجعی

همانگونه که گفتیم ، زن باید بعد از طلاق از نوع رجعی ، مدتی را عده نگهدارد . بنابراین ، یکی از تفاوت های طلاق رجعی و طلاق بائن این است که طلاق بائن نیازمند نگهداری عده نیست ؛ لکن در طلاق رجعی زن باید عده طلاق نگه دارد . بر اساس ماده 1151 قانون مدنی عده طلاق سه طُهر است . یعنی اینکه زن بایستی از تاریخ وقوع طلاق ، سه بار دوران پاکیزگی بعد از عادت ماهیانه را به پایان برساند . اما اگر هنگام طلاق ، زن در سنی باشد که معمولا زنان در آن سن عادت ماهیانه خواهند داشت ولی به دلایلی مانند بیماری و غیره عادت ماهانه نشود ، باید به مدت سه ماه عده طلاق رجعی نگه دارد .

بعلاوه اینکه ، عده طلاق رجعی در مورد زنانی که باردار هستند به موجب ماده 115 قانون مدنی ، تا وضع حمل آنان است ؛ حتی اگر کمتر یا بیشتر از سه ماه و سه طُهر باشد .

نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که زن در مدت عده طلاق رجعی از حق نفقه برخوردار خواهد بود ؛ چرا که در زمان عده طلاق رجعی ، زن در حکم زوجه است ؛ بنابراین پرداخت نفقه به وی نیز الزامی است . به علاوه اینکه اگر در طول مدت عده طلاق هر کدام از زن و مرد فوت کنند ، دیگری از او ارث می برد ؛ چرا که در مدت عده طلاق رجعی هنوز زن را می توان به عنوان زوجه شوهر محسوب کرد .


نویسنده: عاطفه جمالی دسته بندی: طلاق تاریخ ثبت: 05:47 1403/9/8 138 نفر بازدید