1403/8/30 06:21
سفته یا فته طلب یک سند تجاری است که بابت تعهد به پرداخت صادر می شود . سفته را صادر کننده سفته صادر می کند و در اختیار طلبکار قرار می دهد . بنابراین سفته یک سند تعهد آور است که برای صدور آن باید دقت کافی به خرج داد . فلسفه وجود سفته به زمانی بر می گردد که تجار برای جا به جایی پول نقد احساس خطر می کردند از این رو با صادر کردن سفته از مشکلات مالی خود کاستند . امروزه سفته برای اهداف مختلفی مثل سفته ضمانت و سفته حسن انجام کار صادر می شود . با همه این ها همانطور که گفتیم سفته باید ویژگی های لازم را داشته باشد تا معتبر باشد . در صورتی که در صدور سفته نکات لازم را رعایت نکنیم ، سفته دیگر سند تجاری نخواهد بود و از امتیازات سند تجاری هم بهره نخواهد برد ؛ بلکه در این وضعیت سفته یک سند عادی محسوب خواهد شد . از این رو در این مقاله به بررسی نحوه نوشتن سفته می پردازیم .
مبلغ سفته
هر سفته مبلغ مشخصی دارد که بر روی برگه سفته چاپ شده است . در واقع این مبلغ سقف اعتبار سفته را نشان می دهد . مثلا وقتی روی سفته نشده است : " سفته تا مبلغ ده میلیون ریال " یعنی اعتبار سفته ده میلیون ريال ( یک میلیون تومان ) است . صادر کنندگان سفته باید دقت کنند که وجود این مبلغ بر روی سفته نباید باعث شود که آنها مبلغ مورد نظر خود را بر روی برگه سفته درج نکنند . صادر کننده باید حتما مبلغ سفته را به حروف بنویسد . این مبلغ نباید از مقدار چاپ شده بر روی برگه سفته بیشتر باشد . برای مثال اگر روی سفته چاپ شده " سفته تا مبلغ ده میلیون ریال " ، شما نباید در قسمت " مبلغ " بنویسید ده میلیون و دویست هزار ریال .
نوشتن تاریخ
صادر کننده باید در درج دو تاریخ روی سفته دقت کند :
1- تاریخ صدور سفته : در صورتی که صادر کننده تاریخی که سفته را صادر کرده است بر روی سفته درج نکند ، سفته ارزش تجاری خود را از دست می دهد و تبدیل به یک سند عادی می شود . تاریخ صدور شامل روز ، ماه ، سال است که باید با حروف نوشته شود .
2- تاریخ پرداخت سفته : تاریخ پرداخت سفته باید بر روی آن قید شود . ننوشتن تاریخ پرداخت سفته باعث می شود که دارنده سفته هر زمان که بخواهد وجه آن را مطالبه کند . در سفته حسن انجام کار نیز به جای تاریخ پرداخت بهتر است ذکر شود " سفته بابت حسن انجام کار " و اصلا تاریخ قید نشود .
” تمامی نکات گفته شده باید حتما توسط خود صادر کننده سفته کامل شود . “
نوشتن نام گیرنده
نکته بعدی در نوشتن سفته ، ذکر نام گیرنده است . نوشتن نام گیرنده باعث می شود که طلبکار مشخص باشد . در صورتی که نام گیرنده نوشته نشده باشد سفته در وجه حامل محسوب می شود ، یعنی سند در دست هر کسی باشد ، می تواند وجه آن را مطالبه کند .
درج امضا
امضا کردن یا مهر زدن سفته توسط صادر کننده به این معنی است که او بدهکار بودن خود را تایید می کند .
تمامی نکات گفته شده باید حتما توسط خود صادر کننده سفته کامل شود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نوشتن سفته به سایت عدل نوین مراجعه کنید . کارشناسان مرکز عدل نوین نیز آماده اند تا به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند.