ماده 14 قانون صدور چک

1403/8/30 06:21

ماده 14 قانون صدور چک

چک یکی از پر کاربردترین اسناد تجاری است که امروزه مورد استفاده مردم و تجار قرار می گیرد . از این نظر که چک اسباب مبادلات تجاری بسیاری از افراد است قانون حاکم بر آن با حساسیت و دقت زیادی شکل گرفته است . یکی از مواردی که در مورد چک احتمال رخ دادن آن است مواردی از قبیل سرقت چک ، جعل چک و خیانت در امانت در چک ، گم شدن چک و مواردی از این دست است . این قبیل رخدادها قانون گذار را بر آن داشت تا با تنظیم مقرراتی مانع از سوء استفاده افراد از چک شود . از این رو قانون گذار در ماده 14 قانون صدور چک راه کاری را برای موارد ذکر شده در نظر گرفته است . در این مقاله به بررسی ماده 14 قانون صدور چک چیست ، اعتراض دارنده چک و اثبات خلاف ادعای صادر کننده می پردازیم .  

ماده 14 قانون صدور چک چیست ؟

برای تبیین ماده 14 قانون چک ابتدا باید بدانیم ماده 14 قانون صدور چک چیست ؟ این ماده بیان می دارد که : " صادرکننده چک یا ذینفع با قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده می‌تواند کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد . بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می‌نماید ..." . همانطور که ملاحظه می شود ماده 14 قانون چک مربوط به مواردی است که صادر کننده چک اعلام کند که چک او با یک جرم تحصیل شده است و او فورا از بانک می خواهد که وجه آن را پرداخت نکند ، این دستور باید به صورت کتبی باشد تا بانک آن را اعمال کند و دستور شفاهی مورد پذیرش نیست . بانک نیز بعد از اینکه مطمئن شد دستور دهنده صاحب حساب است ، در صورتی که کسی چک را به بانک ارائه بدهد از پرداخت آن خودداری می کند و با ذکر دلیل ، گواهی عدم پرداخت چک صادر می کند .

حال اگر صادر کننده اشتباه کرده باشد و دارنده به درخواست او اعتراض داشته باشد ، چه باید کرد ؟

اعتراض دارنده چک

در ادامه ماده 14 قانون چک آمده است که : " دارنده چک می‌تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند ... " .  بنابراین همانطور که این ماده به صادر کننده چک اجازه داده است تا نسبت به چکی که صادر کرده اعلام جرم کند و دستور عدم پرداخت به بانک بدهد ، به دارنده نیز اجازه داده است تا به این دستور اعتراض کند .  

اثبات خلاف ادعای صادر کننده

در صورتی که دارنده چک ثابت کند ادعای صادر کننده خلاف بوده است ، دستور دهنده به مجازات مقرر در این قانون محکوم می شود . در ماده 14 قانون صدور چک آمده است که : " هرگاه خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۷ این قانون به پرداخت کلیه خسارات وارده به دارنده چک محکوم خواهد شد " .  

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ماده 14 قانون صدور چک به سایت عدل نوین مراجعه کنید . کارشناسان مرکز عدل نوین نیز آماده اند تا به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند.


نویسنده: عاطفه جمالی دسته بندی: اسناد تجاری تاریخ ثبت: 06:21 1403/8/30 191 نفر بازدید