1403/8/30 08:43
بر اساس آنچه که در قانون آیین دادرسی مدنی آمده است ، هر شخصی که در دادگاه ادعایی را مطرح کند حتما باید آن را ثابت کند .مازاد بر آن ، در قانون ، ادله اثبات دعوا نیز پیش بینی شده است . یکی از دلایلی که به وسیله آن دعوا اثبات می شود ، امارات هستند . اماره به معنای نشانه و اثر است . یعنی اینکه بعضی اوقات برخی از نشانه ها و اوضاع و احوال مسبب اثبات یک ادعا خواهند شد . در قوانین متفائت گاهی اوضاع و احوالی دلیل بر اثبات امری است که به آن اماره قانونی گفته می شود و گاهی خود قاضی با تصمیم گیری و صلاح دید خود قادر است که اوضاع و احوالی را دلیل اثبات امری بداند که تعریف آن اماره قضایی می باشد .
” اماره عبارت از اوضاع و احوالی است که به حکم قانون یا در نظر قاضی دلیل بر امری شناخته می شود “
اماره چیست
در ماده 1257 قانون مدنی اماره به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا یاد شده است . اماره در لغت به معنای نشان ، اثر و علامت آمده است . در ماده 1321 قانون مدنی اماره تعریف شده است . بر اساس این ماده ، " اماره عبارت از اوضاع و احوالی است که به حکم قانون یا در نظر قاضی دلیل بر امری شناخته می شود " . لذا گاهی در خصوص اثبات یک موضوع اوضاع و احوالی مبنا قرار می گیرند که یا به حکم قانون دلیل بر ادعا هستند و یا در نظر قاضی چنین امری را ایجاب می کنند .
انواع اماره
اوضاع و احوالی که بر کاری دلالت کند ، گاه به حکم قانون هستند و گاه به تشخیص خود قاضی . به همین دلیل می توانیم دو نوع اماره را از هم تشخیص دهیم . انواع اماره عبارتند از اماره قانونی و اماره قضایی . اماره قانونی در واقع اماراتی هستند که به حکم قانون دلیل بر امری تلقی می شوند و اماره قضایی نه به حکم قانون ؛ بلکه به صلاحدید قاضی دلیل بر اثبات امری است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعریف اماره و اقسام آن به سایت عدل نوین مراجعه کنید . کارشناسان مرکز عدل نوین نیز آماده اند تا به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند .